Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Låna

UB renoverar

I bibliotekskatalogen LUBcat hittar du material som finns på biblioteken vid Lunds universitet. Efter att du skapat ett lånekonto kan du logga in i LUBcat för att reservera böcker och se dina lån.

Skaffa lånekort

Du som är student eller anställd vid Lunds universitet ska använda ditt LU-kort som lånekort. Är du student aktiverar du själv ditt LU-kort som lånekort i bibliotekskatalogen. Välj hemmabibliotek och låntagarkategori för den fakultet du tillhör.

Registrera ditt lånekonto i bibliotekskatalogen (LUBcat lub.lu.se)

Är du anställd behöver du besöka ett av biblioteken vid Lunds universitet för att aktivera ditt LU-kort som lånekort.

Du som inte tillhör Lunds universitet måste komma till något av våra bibliotek och skaffa ditt lånekort på plats. Observera att du måste vara minst arton år.

Hitta biblioteken vid Lunds universitet (lub.lu.se)

Beställa och låna

I bibliotekskatalogen LUBcat ser du vad som finns och om du kan hämta materialet själv eller om du måste beställa fram det. Nästan allt material på Universitetsbiblioteket förvaras i magasin och måste beställas fram i förväg. Tänk på att ingen framtagning sker under helgen och att andra tider kan gälla vid helgdagar.

När du fått meddelande om att beställt material finns tillgängligt hämtar du det på vår avhämtningshylla på våning tre.

Lånetiden är minst tjugoåtta dagar. Om ingen står i kö förnyas ditt lån automatiskt fem gånger. Forskare och lärare har tolv automatiska omlån. 

När vi har stängt kan du återlämna böcker via bokinkastet på byggnadens västra sida. Det går också bra att lämna våra böcker på andra bibliotek inom Lunds universitet.

Läsesalslån

Visst material, som exempelvis svensk skönlitteratur, kokböcker, skolböcker, tidskrifter och årsböcker, är läsesalslån och måste läsas på plats på Universitetsbiblioteket. Läsesalslån hämtas och lånas i informationsdisken på våning tre och förvaras där när du inte använder det.