Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsdata

Universitetsbibliotekets arbete med forskningsdata

Fler och högre krav ställs på forskare, att tillgängliggöra sina forskningsdata. Kraven kommer från bland annat finansiärer och vetenskapliga tidskrifter.

Öppen tillgång till forskningsdata, open data eller öppna data, diskuteras i många sammanhang, på Lunds universitet och av aktörer nationellt, inom EU och globalt. Projekt som beviljats medel från Horisont 2020 måste sedan 2017 skapa en datahanteringsplan, som utgår ifrån att publikationer och forskningsdata publiceras öppet tillgängliga. Forskare uppmanas nu i högre grad att göra sina forskningsdata FAIR – Findable, Accessible, Interoperable, Reusable. Detta innebär att forskningsdata hanteras så de är enkla att hitta, komma åt, kopplas ihop med andra datamängder och återanvändas. Även de som inte vill publicera sina data har nytta av att hantera sina forskningsdata på bra sätt.

Läs mer om FAIR-principerna för forskningsdata (på engelska)

Universitetsbibliotekets arbete för god hantering av forskningsdata

Universitetsbiblioteket arbetar från utgångspunkten att tillgängliggörande av forskningsdata och god hantering av forskningsdata inom kort kommer att bli en naturlig del av forskarens arbete. Det innebär att vi utför arbete som ska leda till tjänster för god hantering av forskningsdata. Vi har ett lokalt, nationellt och internationellt nätverk med olika aktörer inom forskningsdata, exempelvis bibliotek, arkiv, datacenter, forskningsinfrastrukturer och nationella infrastrukturer.

Support och rådgivning

Universitetsbiblioteket tar emot frågor och uppdrag kring hantering av forskningsdata. Vi hjälper till med rådgivning på särskilda frågor och vi ger presentationer och seminarier till olika grupper. Kontakta oss gärna!

Det går också bra att kontakta ditt fakultetsbibliotek för support

Pågående uppdrag

UB har sedan länge ett uppdrag som informationsspecialist i dataportalen ICOS kolportal, som samlar in och distribuerar data om växthusgaser från observationsstationer runtom i Europa.

Läs mer på webbsidan för ICOS Carbon Portal (på engelska)

LU ingår sedan 2018 i SND:s konsortium. UB arbetar med att etablera tjänster och koordinera stöd för bland annat beskrivning och publicering av forskningsdata.

Läs mer på vår webbsida om konsortium med SND

Kontakt

För frågor, kontakta:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se