Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ravensbrückarkivet blir världsminne

Fotografi med två kvinnor och en man. Handskrivna anteckningar och blå- och vitrandig fångdräkt som bokomslag. Fotografi på material från Ravensbrückarkivet. Foto Håkan Håkansson.
Överlevarnas röster gör tydligt hur oerhört skör en demokrati är; hur snabbt den moraliska grunden för ett samhälle kan vittra sönder och göra det otänkbara tänkbart, säger Erik Renström, rektor vid Lunds universitet.

Unesco har utsett det unika arkivet med 500 djupintervjuer från Förintelseöverlevare till världsminne. Ravensbrückarkivet får därmed status som ett kulturarv av stort värde för mänskligheten. Universitetsbiblioteket förvaltar och bevarar detta viktiga arv och håller arkivet digitalt tillgängligt för alla.

Den 10 april fattade Unesco beslut om att utse Ravensbrückarkivet till världsminne. Ravensbrückarkivet bedöms därmed vara ett kulturarv av särskilt stort värde för mänskligheten. Andra världsminnen är exempelvis originalnoterna till Ludwig van Beethovens "Symfoni nr 9 i d-moll" liksom Guldlistorna från Qingdynastins kejserliga examineringar i Kina. Förarbetet till utnämningen har tagit mer än ett decennium.

– Det är en stor ära att Ravensbrückarkivet får denna status och ett erkännande för det omfattade arbete som lagts ner både i att skapa, bevara och tillgängliggöra arkivet. Som världsminnesbibliotek vill vi nu ta ansvar för att fortsätta vårda minnet och ta vara på den möjlighet att lära av historien som samlingen möjliggör, säger Håkan Carlsson, överbibliotekarie vid Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. 

Att Ravensbrückarkivet finns till är tack vare ett unikt initiativ som togs i Lund år 1945. Den polskfödde lektorn Zygmunt Lakocinski (1905-1987), som sedan ett decennium tillbaka var bosatt i Sverige och arbetade som lektor i polska vid Lunds universitet, beslöt sig för att dokumentera Förintelseöverlevarnas upplevelser i Nazitysklands koncentrationsläger. 

– Hösten 1945 gjordes de första intervjuerna. Under det följande året skulle en liten arbetsgrupp bestående av 9 personer resa mellan de olika flyktingförläggningarna i södra Sverige och utföra mer än 500 djupintervjuer. 

Det är en av de främsta insatser som gjorts i världen för att dokumentera Förintelsens fasor, säger Håkan Håkansson. 

Blå logotyp Unesco världsminne.

Kontakt

Håkan Håkansson

Digitaliseringssamordnare 
+46 46 222 36 43
hakan [dot] hakansson [at] ub [dot] lu [dot] se (hakan[dot]hakansson[at]ub[dot]lu[dot]se)

Håkan Carlsson

Överbibliotekarie
+46 46 222 82 22
+46 70 981 78 83
hakan [dot] carlsson [at] ub [dot] lu [dot] se (hakan[dot]carlsson[at]ub[dot]lu[dot]se)

Se film om arkivet

Håkan Håkansson, som ledde arbetet med att digitalisera Ravensbrückarkivet, berättar om arkivet. Tal och textning är på engelska.