maj
Klimatfika: Framtiden är växtbaserad

Vad har klimaträttvisa med mat att göra? Har du lärt dig något under hållbarhetsveckan på tema mat som du vill diskutera? Behöver du en lugn stund för att processa alla intryck från veckan? Kom och fika med PBU Lund, prata mat och klimaträttvisa, och utbyt kunskap och idéer!
Kom och prata mat och klimaträttvisa med Plant-Based Universities Lund! Vi bjuder på hembakad fika (växtbaserad så klart)!
FN och Världshälsoorganisationen WHO har länge förespråkat ett globalt skifte mot en växtbaserad kost för att undvika hunger, energifattigdom och de allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringar. Sverige, som en del av det Globala Nord, har ett stort ansvar i denna omställning. Utsläppen från maten vi äter i Sverige är högre än genomsnittet för höginkomstländer, och mellan 70-80 procent av utsläppen kommer från kött och mejeriprodukter. En växtbaserad omställning är nödvändig för att Sverige ska nå klimatmålen.
Hållbara matsystem handlar inte bara om hur vi kan bruka jorden på ett sätt som inte förstör den, utan även om hur vi fördelar resurser rättvist. Klimatkrisen är i grund och botten en fråga om global rättvisa, och går inte att lösa utan att adressera den ojämna fördelning av makt och resurser som ligger till grund för den.
Plant-Based Universities är en gräsrotsorganisation driven av studenter som verkar för 100% växtbaserad catering vid universitet och högskolor. Under hållbarhetsveckan bjuder vi in till samtal om mat och klimaträttvisa. Träffa likasinnade, diskutera det du lärt dig under veckan, eller bara kom för hembakad fika och trevligt häng!
Exempel på diskussionsfrågor:
- Hur påverkar den mat vi äter i Sverige klimatet och miljön?
- Vad betyder klimaträttvisa för dig?
- Hur ser en rättvis matproduktion ut?
- Vilken plats har djuren i frågor om hållbar matförsörjning och rättvisa?
- Är ett växtbaserat jordbruk möjligt?
- Hur kan vi påskynda omställningen till växtbaserad mat i Sverige? Vad kan konsumenter/studenter/
- lantbrukare/politiker göra?
- Vad är de största hindren för en omställning till växtbaserat? Hur kan vi bemöta dessa hinder?
- Vad är universitetens roll i den hållbara omställningen?
- Hur ser framtidens jordbruk ut om du får bestämma?
- Vilka hållbara jordbruksmetoder känner du till?
- Hur kan vi omfördela makt från lobbyorganisationer och industri till folket och lantbrukare?
- Vad finns det för möjligheter till småskalig självförsörjning och "communal food systems"?
- Hur skulle ett ekonomiskt system som prioriterar människors, djurs, och naturens välmående framför
- ekonomisk vinst se ut? Vad skulle kunna vara ett första steg mot ett sådant system på lokal nivå?
Anmäl dig gärna via epost lund [at] klimatstudenterna [dot] se (lund[at]klimatstudenterna[dot]se)
eller via Instagram @klimatstudenternalund
Men det går också bra att bara dyka upp!
Det här evenemanget är en del av Hållbarhetsveckan 2025, som pågår mellan 5-10 maj. Hållbarhetsveckan är ett årligt arrangemang i Lund som organiseras som ett samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. Veckan är en plattform för att skapa dialog, öka medvetenhet och inspirera till hållbar förändring.
Se hela programmet på Hållbarhetsveckans hemsida | hallbarhetsveckan.event.lu.se
Om evenemanget
Plats:
Bromansalen, Universitetsbiblioteket, Helgonavägen 2, Lund
Kontakt:
lund [at] klimatstudenterna [dot] se